Kdo šetří, má za tři!

05.03.2021

Co vám budu povídat. Nic se neděje, doslova nic... Náplní každodenního žití je zasednutí u počítače a o několik hodin později odsednutí od počítače, kolečko okolo domu, spánek a další den nanovo. O čem tedy psát? 

Zahrabala jsem v těch zbytcích své inspirace a nápadů... a nenašla jsem nic. Tak mi asi nezbývá nic jiného než tedy využít ty zbytky. Tak pojďme na to, tento pátek bude ve znamení zbytků!

Korunka ke korunce...

Podle Evropské komise ročně vyhazujeme potraviny v hodnotě 149 miliard eur (s momentálním kurzem jde o 3 897 818 533,57,-). To číslo je sakra velký, a kromě nějakých úloh v matematice, jsem s desetimístnými čísly nikdy nepracovala 😊. Pokud je však pro vás tahle číslovka úplně nepředstavitelná, zkusme si to představit takto: zpráva Evropské komise z roku 2016 uvádí, že 53 % potravinového odpadu je tvořeno v domácnostech! Pokud si tedy každý zameteme před vlastním prahem, pak bychom pomohli šetřit vodu (70 % vody na celém světě je využíváno k zemědělství), čímž ušetříme naše přírodní zdroje, které z daleka nejsou nekonečné, a hlavně můžeme ušetřit i vlastní kapse! V Česku ještě nejsou přesná data, ale Sociologický ústav Akademie věd ČR - děkujeme!! - odhadl, že šetření potravinami v domácnostech by mohlo zvýšit měsíční úspory až na 8 000,- měsíčně! A TO SE VYPLATÍ!

"No a to když sem šetřílek a nic nevyhazuju, tak mám jako jíst odpadky?"

Jakoby, i tak se to dá říct. Ale nebojte, v dnešní době to neznamená být chudý a trapný, ale být cool hipster! Tak nasaďte beanie čapku, vytáhněte ponožky ke kotníkům, zavažte Fila boty, zalejte kytky, nalejte si domáci french press, hoďte do pece kváskový chleba, usaďte se a pozorně poslouchejte! Teď se s vámi totiž podělím o nejtajnější z nejtajnějších tajemství, které je nejvíc bejsik a nechápu, že jsem na něj nepřišla už dřív.

Než to vyhodíš, tak to povaříš!

Zkrátka a dobře vám sem teď dám receptík na nejlepší zeleninový vývar, na který potřebujete pouze své zbytky. Ale pozor, na jeho přípravu si musíte tak týden počkat, budete totiž potřebovat:

  • slupky z oškrabkaných mrkví
  • slupky z onahatělého celeru
  • smutnou nožku (košťál) z květáku, brokolice
  • slupku z cibule, česneku
  • PROSTĚ ZBYTKY VLASTNĚ JAKÉKOLIV ZELENINY, KTEROU MÁTE RÁDI!
  • Pokud jste fancy i list z bobku (ha ha ha jsme se nasmáli, bobkový list)
  • Vinný ocet
  • Sůl

Až budete tedy příště vařit a chystat zeleninu, nevyhazujte slupky, ale dejte si je do nějaké krabičky či pytlíčku a hezky to shromažďujte v mrazáku. Až když toho budete mít hoooodně, hoďte to do kastrolu, přilijte cca litr vody na půl kila zbytků (+ jeden bobek) a přiveďte k varu. No a až se to začne vařit, tak dejte plamen na minimum a nechte to ideálně 2 hoďky mírně probublávat.

Pak přidávám lžičku octa, který hezky zjemní tu sladkou chuť, kterou moje polévka vždycky má - protože vařím z tak deseti kil mrkve - a dávám čajovou lžičku soli - pozor, v tomto případě je méně více.

Sceďte a až teď vám povoluji zbytky vyhodit! 😊

V zavařovačce vám polévenka zůstane jedlá tak týden - zbytek si rozdělte do krabiček, které vložte do mrazáku. Stačí pak jen rozehřát, přihodit nudle a zeleninku a oběd je hotov. Přidáním vývaru do jakýchkoliv omáček pak zemřete lahodností a tím, jak jste na to úžasně kápli a šetříte.

Jestli někdy tento receptík, spíše návod, vyzkoušíte, tak se určitě podělte o své dojmy!

Jo a nenechte se zmást! Ze začátku je vývar lehce nahořklý, ale po zchladnutí je to fakt bájo! 

Díky za čtení a šetření zdar! 

Šetřílek Míša